Prof. Dr. Yüksel ARDALI Kızılırmak Havzası Havza Yönetim Heyeti Toplantısına Katıldı

Yazar: cevmuhendislik.web | Tarih: 2 Aralık 2021

18 Ocak 2019 tarih ve 30659 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Havza Yönetimi Merkez Kurulu, Havza Yönetim Heyetleri ve İl Su Yönetimi Koordinasyon Kurullarının Teşekkülü, Görevleri, Çalışma Usul ve Esaslarına Dair Tebliğ" gereğince "Havza Yönetim Heyeti yılın ikinci altı ayı içerisinde olmak üzere yılda en az bir defa toplanır." denilmektedir.

Bu bağlamda, Tarım ve Orman Bakanlığı, Devlet Su İşleri 2021 yılı “Kızılırmak Havzası Havza Yönetim Heyeti” toplantısı 2 Aralık Perşembe günü saat 10.00’da video konferans yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Kızılırmak Havza yönetim toplantısı Samsun Valisi Doç. Dr. Zülkif DAĞLI ve DSİ 7. (Samsun) Bölge Müdürü Ahmet Ersin GÖKÇE açılış konuşmaları ile başlamıştır. Toplantı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü Cahit YAYAN tarafından "6 Havzada Nehir Havza Yönetim Planı Hazırlanması Projesi" ve "Kızılırmak Havza Koruma Eylem Planı Uygulamalarının Takibi", Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Işıl SAKIN "Kızılırmak Taşkın Yönetim Planı Uygulamalarının Takibi" hakkında bilgilendirme sunumları yapılmıştır.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkez (ÇEVSAM) Müdürü Prof. Dr. Yüksel ARDALI tarafından "İklim Değişikliğinin Kızılırmak Havzası Su Kalitesine Etkileri ve Alınması Gereken Önlemler" adlı sunum ile Samsun İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) Levent Uçarlı tarafından da "Samsun İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP)" hakkında sunum gerçekleştirilmiştir. Kızılırmak havzasında var olan baskıların bir an önce ortadan kaldırılması, atık ve atık su yönetiminin tamamlanarak iklim değişikliği ile beklenen olayların önlenmesi konusuna vurgu yapmıştır. ÇEVSAM Merkez Müdürü Dr. Ardalı sunumunda iklim değişikliğinde etkilenecek sektörler, iklim değişikliğine uyum çalışmaları, çevre kalite standartı uygulamaları ile Kızılırmak havzasında bütünleşik yaklaşımdan bahsetmiştir. Ayrıca havzalarda su kaynaklarının kalitesi, havzalarda öne çıkan baskılar ve sıcak noktalar, iklim değişikliğinin havza üzerinde etkileri ile alınması gereken önlemlerden bahsetmiştir. Ayrıca yeraltı sularının önem kazandığını ve atık-atık su azaltımı ile temiz üretimin döngüsel ekonomi kapsamında entegre edilerek yürütülmesi gerektiğini belirtmiştir.

Su Yönetim Genel Müdür Yardımcısı Dr. Yakup Karaarslan Kızılırmak havzası veri girişlerinin önemi ve iklim değişikliği ile yapılan çalışmaları paylaştı. Havza bazında çevre koruma çalışmalarının ve iklim değişikliği entegrasyonu hızlandırılmasının önemi vurgulanarak toplantı sonlandırıldı.