İklim için İşbirliği ve Yeşil Mutabakat Sempozyumu Tamamlandı

Yazar: cevmuhendislik.web | Tarih: 3 Kasım 2022

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Çevre Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇEVSAM) tarafından 24-26 Ekim 2022 tarihleri arasında iklim değişikliğinin nedenlerini, etkilerini ve olası çözümlerini değerlendirmek üzere düzenlenen çok disiplinli, uluslararası bir sempozyum olan ‘İklim için İşbirliği ve Yeşil Mutabakat Sempozyumu’ değerlendirme oturumu ile tamamlandı.

Moderatörlüğünü Rektör Prof. Dr. Yavuz Ünal’ın yaptığı oturum, Prof. Dr. Güray Salihoğlu, Prof. Dr. Şule Erten Ela, Prof. Dr. Yusuf Demir, Doç. Dr. Aktan Acar ve Sempozyum Başkanı Prof. Dr. Yüksel Ardalı’nın katkı ve katılımı ile gerçekleştirildi.

Sempozyumun Başkanlığını yürüten Prof. Dr. Yüksel Ardalıkapanış oturumunda, “İklim için İşbirliği ve Yeşil Mutabakat Sempozyumu birçok farklı disiplinden konu ve konuşmacıların yer aldığı uluslararası düzeyde gerçekleştirildi. Üç gün boyunca eğitim, sağlık, enerji, su ve atık yönetimi, sıfır atık, turizm, kenevir ve sulak alan gibi farklı alanlardan çalışmaların yer verildiği sempozyumumuzda önemli çıktılar elde edildi.” dedi.

Sempozyum çıktılarına kısaca değinen Ardalı, “İklim değişikliği sürecinin en önemli evresinde bulunduğumuzu ve yapılacak olan dönüşüme yön verecek nesli oluşturduğumuza dikkat çekildi. Başta biyoyakıtlar ve diğer alternatif yakıtların kullanılması gibi çevre dostu yöntemlerle üretilen kimyasallarla sera gazı emisyonlarının düşürülebileceği belirtildi. Kültürel ekolojinin iklim değişikliği ile mücadelede bir yöntem olarak kullanılmasının gerekliliği vurgulandı. Üniversite kampüslerinde yapılan çalışmalar ile karbon emisyonlarının önemli ölçüde azalabileceğinden bahsedildi. Bu noktada öncelikle ulaşım ve iklimlendirmede enerji tüketiminin azaltılmasının önemi vurgulandı. İklim değişikliğinin yeraltı suları üzerindeki etkilerinden bahsedilirken Karadeniz kıyılarında deniz suyunun yeraltı suyuna girişim yaptığı ifade edildi. Çevre dostu politikalara uygun yapısı olduğu değinilen kenevirin gıda, tekstil ve inşaat başta olmak üzere geniş bir kullanım alanı olduğu ve yetiştirilmesi esnasında sahip olduğu üstünlüklerle iklim değişikliğine karşı ön plana çıkarılması gerekliliği ifade edildi. Yaşam standardını artırmaya çalışırken iklim değişikliğine neden olan uygulamalardan bahsedildi. Çözümün entegre bir yaklaşımla çevresel kalite standartları oluşturmaktan geçtiği ifade edildi. İklim değişikliğine neden olan faaliyetlerin sadece dünyayı değil çocukların ve insanlığın geleceğini nasıl olumsuz etkilediğinden bahsedildi.” diyerek konuşmasını bitirdi.